ollerossander.se
produktion av interspace
 

Lönsamma aktietips? Finns de?

Lönsamma aktietips, finns det?Verkligheten bakom tidningarnas och analytikernas aktieråd

En uppseendeväckande stor del av de tusentals aktietips som sköljt över allmänheten de senaste åren är dåliga eller direkt usla! Fyra av tio köpråd skulle ha lett till ren förlust för dem som följt dem. I de allra flesta fall hade det varit bättre för aktiespararen att inte följa råden alls. Den bekanta apan (slumpen) är bättre på aktietips än flertalet välbetalda analytiker och välskrivande journalister.

I en undersökning, som är världens största i sitt slag och som presenteras i boken Lönsamma aktietips? Verkligheten bakom tidningarnas och analytikernas aktieråd, visar Erik Lidén, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg och ekonomijournalisten Olle Rossander hur illa ställt det är med de råd som ges av journalister och analytiker.

I de allra flesta fall gick de aktier som rekommenderades ett par procent sämre än andra jämförbara aktier. Inte ens råden rörande folkaktierna Ericsson och Telia får godkänt.
Undersökningen är unik, inte bara när det gäller storleken – 6 041 undersökta råd under en tioårsperiod. Till skillnad från hur media själva rapporterar jämför undersökningen aktier med samma riskprofil. Det ger ett långt mer rättvist utfall än att jämföra med generalindex.
Undersökningen påvisar att, i synnerhet journalisternas, köpråd är riktigt dåliga medan de mycket fåtaliga säljråden däremot får betyget godkänt. Men säljråd förekommer sparsamt och det är också få privatsparare som gynnas av sådana, då de sällan äger just den aktie som de får rådet att sälja.

De tidningar som granskats är Affärsvärlden, Aftonbladet, Aktiespararen, Börsinsikt, Börsveckan, Dagens Industri, Expressen, Finanstidningen, Göteborgs-Posten, Privata Affärer och Veckans Affärer.

Lönsamma aktietips? Verkligheten bakom tidningarnas och analytikernas aktieråd
Erik Lidén och Olle Rossander
ISBN 91-7092-056-7
Utgivningsdag den 29 november 2006
Cirkapris i bokhandeln 295 kr