ollerossander.se
produktion av interspace
 

Det kidnappade kapitalet

Det kidnappade kapitaletVad var det som skedde bakom den välputsade fasaden hos Skandia? Hur kunde hundratals miljoner rulla mellan bolagen - och några ner i fickorna på till synes oförvitliga tjänstemän?

Skandalen knäckte Sveriges äldsta och mest välrenommerade börsföretag. Rättsprocesserna kommer att fortsätta i flera år. Men är problemet skurkaktiga direktörer eller ryggradslösa styrelseledamöter?

Skandiaaffären är lilla Sveriges rätt beskedliga bidrag till den rad av missbruk, fiffel och bedrägerier som gjorts möjliga av den nya kapitalismen. En kapitalism utan kapitalister.

När allt fler lever allt längre och jobbar en allt mindre del av sitt liv, växer behovet av sparat kapital. Pensionsfonder och privata placeringar växer lavinartat. Miljarderna strömmar mellan länder, företag och konton i en bokstavligt talat svindlande hastighet. Men makten över kapitalet ligger inte längre hos en enskild ägare som tvangs att ta sitt ansvar genom att betala med egna pengar – och i värsta fall bli ruinerad. Idag är det stater och institutioner som har den formella makten. Och det är anställda tjänstemän som riskerar inte egna men väl andras pengar, som kan göra sig privata förmögenheter om de lyckas – och nästan lika stora förmögenheter om de misslyckas.

Den stora frågan är hur pengarna ska kunna kontrolleras. Räcker 1800-talets lappade regelverk till för att hålla ordning på kapitalströmmarna och styra företag som i många fall är mångfalt starkare än en liten nationalstat? Duger en etikkommission för att få bukt med fifflet? Hur ska de hundratals miljoner småspararna och blivande pensionärerna ta tillbaka det kidnappade kapitalet?

Det kidnappade Kapitalet. På spaning i Skandiaaffärens skugga.
Olle Rossander
ISBN-nummer: 978-91-7343-164-4
Sidantal: 208
Utgivningsår: 2007
Cirkapris i bokhandeln 259:–