ollerossander.se
produktion av interspace
 

Om nationalhyckleriet

Ur Ny Teknik okt 2004

I veckorna har det svenska nationalhyckleriet firat triumfer.
Det är för all del inte första och inte heller sista gången men i bland blir det extra tydligt.
Vi, alltså Sverige eller snarare de politiker som talar för konungadömet, ger gärna omvärlden intrycket av att vi minsann är bäst på det mesta: trygghet, välfärd, miljö, solidaritet, neutralitet… Ja, listan över svenska dygder kan göras, och görs ofta, lång.

Men sen när det kommer till kritan blir vi nästan japanska i vårt förhållningssätt.
Vi säger en sak och gör en annan. I Japan, har jag förstått, är detta en självklar del av kulturen - att säga en sak, ha en yta av något slag, honne men tycka eller göra något annat tatemae.
Detta kan vara nog så besvärligt men den svenska varianten - att inte ens låtsas om att det förhåller sig på detta viset, blir plågsamt.

Jag kom att fundera än mer över detta efter att jag skrev om Vägverkets hyckleri kring hastighetsgränserna. Verket talar, med rätta, om att farten dödar och sen bygger man “fartvänliga” vägar och tar bor nästan all 50-skyltar (!) och tycks tro att folk ser och förstår en svart-vit skylt med hus på!

De senaste veckornas hyckellistan kan göras rätt lång:

Vi talar om internationalisering och integration och gör sedan vårt yttersta för att stigmatisera alla som inte har båda föräldrarna födda inom konungarikets gränser. På några decennier har vi byggt upp lagar och regelverk som särskiljer alla “invandare” från hederliga svenskar. Gud nåde den som har sin mamma född i Norge eller Pakistan!

Vi talar om miljö, global uppvärmning och applåderar Kyoto-protokollet Och så låter vi statliga Vattenfall kör kolkraftverk och dagbrott i Tyskland och pumpa hit elkraften i kabel under Östersjön.

Vi avvecklar kärnkraften eftersom den, enligt minoritet av befolkningen i en triggad folkomröstning för evigheter sedan, är farlig för mänskligheten. Dock inte farligare än att vi ska bygge en specialkabel för att köpa mer atom-el från Finland och därmed stödja deras kärnkraftsprogram.

Vi ska förbjuda privatägda sjukhus att sälja vård med vinst till landstinget samtidigt som landstinget säljer vård med vinst till utländska patienter.

Vi tror på folkhemmet och folkrörelserna som vore det sociala sakrament. Dessa äktsvenska fenomen som ska skänka oss trygga tjänster och goda varor till rättvisa och rimliga priser. I Men så beter de sig som vilka profithungriga privatkapitalister som helst. I Malmö, och på riksnivå, vrider HSB sin torso i svindlande ekonomiska plågor. Folksam och KF står inte Investor eller Skandia efter när det gäller förmåner som fallskärmar och krockkuddar till mer eller mindre välförtjänta chefer.

Vi avrustar försvaret så att snart bara är överåriga överstar och övertaliga stridsvagnar kvar. Men anslagen krymper med nålpengar - från 45 till 43 miljarder på tre år. Dyrt är det att hålla stridgrupper utomlands, bygga JAS 39 Gripen för NATO-standard och tropikutrusta u-båtar! Samtidigt som utredning efter utredning visar att svensk beredskap mot krig, terrorattack eller naturkatastrof och till och med “vanliga” civila stora olyckor, är usel! Då rustar vi för utlandet, lägger ner räddningshelikoptrarna, skrotar fältsjukhusen och avvecklar all den del av den militära organisationen som skulle kunna användas i Sverige OM det värsta skulle inträffa - vad det nu än är.