ollerossander.se
produktion av interspace
 

Om miljöbörsbubbla, Miljörapporten, mars 06

Ur Miljörapporten, Mars 2006

Alle man till pumparna!

Göran Persson gör det. George Bush gör det. Till och med president Jed Bartlet i TV-serien Vita Huset gör det. Satsar på alternativ energi!
Och på börs efter börs, finanshus efter finanshus gör allt fler samma sak. Letar med ljus och lykta efter lönsamma alternativ.
Och det är klart att kombinationen sinande oljekällor, stigande oljepriser, bolmande växthusgaser och bombande religiösa fanatiker är det lockande, och säkerligen klokt, att satsa på andra energikällor än olja.
Och det är allt fler som gör det. De senaste åren har hybridbilar och värmepumpar gjort succé och lockat allt fler privatpersoner att satsa rejält på att bryta sitt oljeberoende. Och pelletsbrännare blev om inte årets julklapp så i alla fall en av de snabbast växande nya teknikerna för att värma villan.
Och det kan säkert vara en klok investering. Även om oljan aldrig tar slut, vilket många tycks tro, lär priserna säkert gå upp. Och det är en bra bit kvar till 80-talets rekordnivåer på, i dagens penningvärde, ca 100 dollar per fat. Att bensinpriset nått rekordnivåer beror på skatterna så om, eller snarare när, oljan blir än dyrare, fortsätter säkert det upp mot 15 kronor litern.
Men med detta runt detta stigande teknikintresse och stigande priser flockas spekulanterna. I börskorridorer och finanshus jagar allt fler riskvilliga placerare aktier och fonder som skall ge inte bara gröna skogar utan framförallt guld. Och det rätt få aktier i bolag som sysslar med alternativ energi går som raketer och lockar allt fler att satsa allt mer – och kurserna fortsätter upp i skyn.
Sverige har än så länge ont om noterade bolag som satsar på alternativ energi. Och det märks. Det första blev investmentbolaget Borevind som i januari noterades på Aktietorget och har, i all tysthet, blivit en formidabel börsraket.
De som tecknade aktier i höstas för 5 kronor styck kunde direkt se hur kursen dubblades till 10 kronor när aktien noterades och sedan, på några veckor fördubblats igen till drygt 20 kronor – 200 procent på två månader är inte fy skam.
Även om bolaget gick med vinst 2005 och finansiellt starkt är det aktiekurser som på intet sätt kan motiveras med några fina nyckeltal.
Också de mer etablerade internationella alternativen, som för en svensk går att nå via olika fonder, går som tåget utan koppling till vinst eller substansvärde.
Självklart är det framtida förhoppningar som avspeglas i kursen. Och bristen på alternativ.
Det är därför dags att ställa frågan:
Är det någon som minns IT-bommen? Och bubblan? Och när den sprack?
Risken är uppenbar att vi kommer att få se samma utveckling för alternativ energin. Bristen på placeringsobjekt driver upp kurserna vilket lockar allt fler att starta nya bolag som ska, eller i varje fall säger sig skola, satsa på någon nya briljant alternativ energikälla. Några är säkert både seriösa och ambitiösa. Andra, och de blir allt fler i takt med att bubblan pumpas, är lycksökare och inte sällan rena bedragare.
Då gäller det att skilja på börsbubbla och verklighet. Aktiekurserna må rusa och rasa men verkligheten består. IT som världsomdanande fenomen försvann inte när IT-börsbubblan sprack. Om, eller när, en alternativenergibubbla spricker, är det inte därför att alternativa energikällor inte kommer att finnas, behövas och krävas.