ollerossander.se
produktion av interspace
 

Om Olle

Olle RossanderSedan en tid tillbaka är jag frilansande ekonomijournalist och debattör.

Jag har erfarenhet från flera av Sveriges ledande ekonomiredaktioner där jag har följt och bevakat svenskt, och under flera år också japanskt och asiatiskt, näringsliv. Under de senaste åren har jag deltagit allt mer i debatten om företagsskandaler och förtroendefrågan och bolagsstyrning.

Inte minst efter det år jag arbetade som huvudsekreterare i regerings s.k. förtroendekommission. Jag tvangs lämna uppdraget i förtid eftersom ordföranden, Erik Åsbrink, inte trodde mig om att kunna skriva det betänkande han och kommissionen ville ha.

Det trodde inte jag heller.

För att bidra till och få mer fart på den viktiga debatten, som jag tror är viktigare för förtroendefrågan än koder och lagar, publicerade jag 2004 boken “Fifflet Fuskarna Förtroendet”.

Under 2007 publicerade jag en ny bok som tar upp lite av detta tema men sätter det i ett större internationellt sammanhang. Jag beskriver, med avstamp i Skandiaskandalerna, den nya kapitalismen och dess följder – som är stora och minst sagt omvälvande.

Nu senast har jag skrivit boken “Vilse i finanskrisens labyrinter” där jag beskriver den nu pågående krisen och sätter den i sitt sammanhang - d.v.s. den exploderande finansmarknaden där den stora frågan är hur pengarna ska kunna kontrolleras. Räcker 1800-talets lappade regelverk till för att hålla ordning på kapitalströmmarna och styra företag som i många fall är mångfalt starkare än en liten nationalstat? Duger en etikkommission för att få bukt med fifflet? Hur ska de hundratals miljoner småspararna och blivande pensionärerna ta tillbaka det kidnappade kapitalet?

Samma grundläggande frågor och problem beskriver jag i “Det kidnappade kapitalet - På spaning i Skandiaaffärens skugga” som visar hur hundratals miljoner kunde rulla mellan bolagen - och några ner i fickorna på till synes oförvitliga tjänstemän. Skandalen knäckte Sveriges äldsta och mest välrenommerade börsföretag. Rättsprocesserna kommer att fortsätta i flera år. Skandiaaffären är lilla Sveriges rätt beskedliga bidrag till den rad av missbruk, fiffel och bedrägerier som gjorts möjliga av den nya kapitalismen. En kapitalism utan kapitalister som gynnar och fostrar skurkaktiga direktörer och ryggradslösa styrelseledamöter.

Lite mer om mina tidigare böcker och några av mina texter kan klickas fram i rutan till vänster.