ollerossander.se
produktion av interspace
 

Journalister som bankbedragare

tisdag 30 september, 2008 kl. 21:28

Krigsrubriker och hetsrapporter om hotade banker. Småsparare lockas tömma sina bankböcker. Ledarskribenter och s.k. analytiker jagar skyldiga. Utpekade blir, självklart, finansmatadorer i allmänhet och de på Wall Street i synnerhet och, inte minst, politiker och regelövervakare! Varför har de inte gjort något? Varför varnade man inte tid?

Massmedia jagar syndare – men många kastar sten i glashus!

Massor av de till synes kunniga journalister som nu gormar om svenska bankers, enkannerligen, Swedbanks, problem har under de senaste åren desinformerat sig själva och allmänheten så till den milda grad att de själva tycks tro på sina egna texter.

Svenska banker i flera år redovisat i det närmaste svindlande vinster – svindlande i dubbel mening. Rörelsemarginaler på mellan 30 och 50 procent (!) har varit det normala.  Men på tidningarnas ekonomisidor har bankchefer kunnat lägga pannan i djupa vecka och beklaga sig över den tuffa konkurrensen och svaga räntenettot.

Senast häromdagen lyckade DN återigen skriva en text hur svårt de stackars bankerna har, eller i vart fall kan få, det. Vinsterna förväntas sjunka med flera miljarder!

Nordeas vinst beräknas rasa från 29,3 till 26,4 miljarder - det ser ju illa ut! Lika illa är det för stackars ”krisdrabbade” Swedbank som nog tvingas se sin vinst, enligt DN, sjunka från 12,0 till 11,8 miljarder

Inte en stavelse på hela denna DN:s helsida om hur vinsten förhåller sig till omsättning eller eget kapital eller något annat som kunnat ge siffrorna relevans! I själva verket är det lysande resultat på motsvarande ca 50%(!) av omsättningen!

Inte så illa va?

Inte ett ljud om att de fyra storbankerna hör till Sveriges i särklass mest lönsamma storföretag! Också nu – mitt i finanskrisen!

Tvärtom får DN:s (och många kollegors) sätt att beskriva bankernas vinster får läsaren att tro att bankkrisen står för dörren. Och har någon, efter två veckors ryktesflora och alrmrapporter, sett en seriös journalistisk analys av Swedbank i någon av de stora drakarna? 

Hur kan det bli på detta viset?

Några hypoteser om varför många journalister sprider den information bankledningarna helst vill ha ut: dels kanske därför att de inte begriper bättre; dels kanske därför att de inte orkar ta reda på hur det förhåller sig; dels kanske beroende på att ekonomiredaktionerna numera nästan uteslutande tycks skriva ur ett aktieägarperspektiv och inte ur kund- eller samhällsperspektiv; dels därför att bankerna gör sitt yttersta för att mörka sina svindlande vinster – annars kan de ju inte motivera höjda räntor och avgifter!

Sammantaget - allmänheten förvirras!

Följden kan bli, ironiskt nog, att de de skribenterna som, sannolikt felaktigt, varnar för bankkrascher får rätt!

Om nämligen tillräckligt många blir tillräckligt illa informarede sprider sig panken så till den grad att kunder tar ut sina pengar och stoppar dem i madrassen och följden blir just den bankkrasch som inte borde kunna komma!