ollerossander.se
produktion av interspace
 

Stoppa medias korkade och farliga enkäter.

Marknaden för lyssnar- och läsarenkät har de senaste åren exploderat. Från att ha varit ett tämligen harmlös jippo övervämmas nu också seriösa media av enkäter där läsaren/ lyssnare får ringa in och svara på mer eller mindre begåvade frågor. Frågorna kan gälla allt från viktiga politiska dagsdispyter till om hur Daniel Westling ska tituleras eller vilken schlagerlåt som bör vinna någon tävling.

Problemet kan tyckas futtigt men det handlar både om principer och pengar. Stora pengar och stora principer!

Principer i den meningen att någorluna god journalistik förväntas innebära att en redaktionen gjort och svarar för ett någorlunda begåvat urval av nyheter och åsikter. Det som återges förväntas ha någon slags betydelse för kunderna.

Så är det för det mesta inte alls när det gäller dessa s.k. undersökningar.

Frågorna är inte bara fullständigt irrelevant utan också uselt formulerade, urvalet av respondenter så snett det bara kan vara. Det är bara de som har lust att svara, som svarar. Svaren är alltså överhuvudtaget inte värda att ta på allvar. Sveriges samlade statistiker borde göra uppror när deras hedervärda yrke så släpas i smutsen.

Det hela skulle ju kunna tyckas vara helt oförarglivt. Så är det inte!

Det handlar också om, inte sällan mycket, pengar.

För den artist den låtskrivare och mediaföretag som vinner, eller inte vinner, en schlagertävling så kan det betyda miljoner kronor när “svenska folket” avger sin röst.

För mediaföretagen betyder också miljoner. Utan några som helst krav på kvalitet kan man fylla tidningar och sändningar med rena bedrägerier. Under den senaste tiden har till och med Sveriges Television början använda sig av denna vedervärdiga metod för att ta reda på “folk tycker”. Den samlade journalistkåren borde gå till angrepp mot denna korruption av god journalistik. Kanske kunde till och med Journalistförbundet för en gångs skull ägna sig åt något som skulle kunna stärka journalistkårens trovärdighet.

Lämna en kommentar