ollerossander.se
produktion av interspace
 

Jästen efter degen!

De senaste två veckorna har svensk ekonomijournalister skrivit rader av mer eller mindre djuplodande artiklar om Saab.
Det är bra!
Det tråkiga är att det är som att kasta in jästen efter degen.
Under det dryga år som gått, har anställda i Trollhättan och Göteborg vid Saab och Volvo kastats mellan hopp och förtvivlan och tvingats förlita sig på mer eller mindre lösa rykten kring vilka som kan tänkas bli företagets nya ägare.
Det är nu svenska ekonomijournalister borde ha visat sin kompetens och styrka genom att granska och beskriva de tilltänkta köparna.
Så blev sällan - för att inte säga aldrig.
Tvärtom sällade sig många journalister till den alltför stora gruppen mikrofonhållare, de om förlitar sig på företagsledningarna och uppringda experters eventuella kunnande.
Det tog flera månader innan någon svensk tidning producerade något av värde kring de kinesiska bilföretagen BAIC och Geely som såg ut att kunna bli eller kanske till och med två av Sveriges största industriföretagsägare. Denna rapportering som gjordes baserade mestadels på vad utländska tidningar skrev.
Det stod praktiskt taget ett helt år innan någon av de stora svenska tidningarna kunde leverera någon djuplodande text om de företag som skulle kunna bli ett av Sveriges största industriföretag. Att texten överhuvudtaget kom in i tidningarna berodde på att det kinesiska företaget bjöd in, och delvis kanske till och med bjöd, svenska journalister på en sightseeingtur på företagets anläggningar i Kina.
De två minst sagt märkliga budgivarna på Saab i Trollhättan bevakades på ungefär samma sätt.
Inte förrän affären med holländska Spyker ansågs nästan klar lyckades några svenska journalister upptäcka att det i Holland fanns massor med spännande information om detta minst sagt omstridda företag. Det fanns till och med en hel bok som beskrev de märkliga turerna kring företaget och dess numera välkände ägare.
Denna dåliga, kanske till undermåliga, rapportering beror inte på att enskilda ekonomijournalister skulle vara så dåliga på att göra sitt jobb. De flesta skulle kunna göra mycket bättre ifrån sig om de bara hade pengar!
Också de stora svenska redaktionerna är vid det här laget så hårt nedbantade att de knappt har råd med ens den mest basala research, än mindre då och dyra reportaget resor till fjärran länder.

Lämna en kommentar