ollerossander.se
produktion av interspace
 

Sofforna tar över!

Konsten att snabbt och (nästan) gratis fylla sina sändningar och spalter blir allt mer utbredd. Allt fler ekonomiskt lagda redaktörer, inte minst i etermedia, och tidningsägare har upptäckt konsten att producera journalistik utan att behöva betala för kunniga och dyra journalister!

Jag vet för jag är med i spelet, rätt kunnig vid det här laget och borde vara rätt dyr. Men i stället för att ta betalt för mina journalistiska produkter lockas/luras jag sälja dem allt billigare.

Där sitter jag och rader av andra rollodexade soffpotatisar i TV:s morgonsoffor, radions samhällsprogram och tidningarnas krönikespalter och levererar kommentarer, synpunkter och inte sällan bra nyheter – praktiskt taget gratis. Sveriges Television har, tydligen helt nyligen, bestämt att inte betala något arvode alls till dem som sitter i soffan. Och vi, jag, ställer upp! Kanske därför att jag blir smickrad; kanske för egenreklamens skull.

Men är det egentligen rimligt. Sakta men säkert kan de stora drakarna och etermediebolagen ersätta allt mer av den egenproducerade kvalitetsjournalistiken med mer eller mindre kvalificerat lättgods. Kul och trevligt att lyssna till kanske, men med allt mindre av ”tung” journalistik.

Från USA kommer rapporter om att allt fler av de avancerade reportagen och, för all del, TV-serierna, ersätts av prat- och babbelprogram som ju är oändligt mycket enklare att producera.

Risken är att de självständiga och hårt arbetande redaktionerna enbart befolkade av skickliga programledare och redaktörer.  Reportrar och korrespondenter får sparken och med avgångsvederlag eller förtidspension som grund tvingas de sedan frilansa till i det närmaste noll-taxa.

När jag jobbar för en av Sveriges mer ansedda veckotidningar får jag, som bäst, betalt för en dags jobb för tre-fyra dagars arbete – räknat på en månadslön på ca 25 tkr! I längden håller inte detta utan tidningen får nöja sig med en dags arbete för en dags lön!

Enkelt uttryckt  - kvalitetsjournalistik lönar sig allt sämre!

Lämna en kommentar