ollerossander.se
produktion av interspace
 

Hycklande lokalpolitiker

Hur korkade, aningslösa eller hycklande får politiker och tjänstemän bli?

Häromdagen (23/6) kunde Bohusläningen avslöja att miljö- och byggnämnden, till sin förvåning, upptäckt att det bodde människor i de ”sjöbodar” som ligger på Varvet i Bovallstrand. Denna omskakande upptäckt kunde göras eftersom en ägare annonserat ut sin sjöbod som sommarboende.

Ordföranden i nämnden, Ronald Hagberth, tycks upprörd över tilltaget att bo i dessa bodar och säger sig skola använda krafttag, i form av högt vite, som skall drabba dem som bor i bodarna.

Det är inte utan att man undrar vilken planet Hagberth bor på. Bodarna på varvet, som väl vid det här laget är kanske 20 år gamla, är från början byggda för att bo i, har alltid bebotts och de som bor där har skaffat sig egna ”privata” sol- och båtplatser på den brygga som skulle vara öppen för alla.

Detta är ingen nyhet!

Det är snarare det kanske bästa exemplet på hycklande och kraftlösa politiker som fattar beslut som inte följs upp, beslut som praktiskt taget ingen efterlever.

Följden av denna kraftlösa och ynkliga politik har blivit att Sotenäs, och en rad andra kustkommuner, har skapat en, för inte minst lokalfolkningen, oerhört lönsam ”svart” bostadsmarknad.

Gamla och nybyggda sjöbodar som borde, som sjöbod, kanske vara värda max några hundra tusen kronor, säljs för mångmiljonbelopp eftersom de också kan användas som bostäder   – trots att regelverket tydligt säger att man inte får bo i dem.

Den som har råd att chansa på att politikerna inte bryr sig om sina egna beslut har kunnat göra vinster på både fem och sex miljoner på rena ruckel.

Politikerna har under decennier sagt en sak – man får inte bo i sjöbodar – och gjort något helt annat – tillåtit boende i sjöbodarna genom att blunda hårt med bägge ögonen, hålla för öronen och låta munnen gå.

Följden har bland annat blivit att samhällenas kustremsa blivit förbyggd av höga plank som ska skydda de svartboende från insyn och intrång. Plank och stängsel som effektivt stängt kustsamhällenas kanske viktigaste fördel, sjökontakten, för andra boende och turister och hejdat barnens rättmätiga tillgång till fritt krabbmete.

Men det är klart, vilken lokalpolitiker vågar ta beslut som innebär att grannar och väljare inte längre kan göra miljonklipp på sina sjöbodar och strandremsor?

Olle Rossander

Bovallstrand

PS Texten publicerad i Bohsuläningen och GT/expressen hade en text den 13/7 http://www.gt.se/nyheter/1.1637885/det-ar-hyckleri

1 kommentar to “Hycklande lokalpolitiker”

 1. owe åberg säger:

  Hej Olle !

  Jaa, man kan undra vilken planet Sotenäs politiker och tjänstenän kommer ifrån!

  Ordf. i MoB Ronald Hagberth arrenderar en sjöbod på Fiskholmen i Hunnebostrand`s hamn och har två sjöbodsgrannar (de närmaste) som har bott och bor i sjöbodarna både sommar och vinter!

  Varför agerar han inte mot dessa?

  Vidare har det stora “spektaklet” Sea Port (42 sjöbodar)i södra delen av Hbostrand varit upp som ärende i Kf om boendet i dessa! Det gjordes en inspektion av Förvaltn. chefen Bo Hallgren och bygginsp. Torgny Grahl i feb. månad och naturligvis kunte man inte finna några boende då, inga spår i snön!

  Tack för att Du lyfter frågan

  Hälsar
  Owe Åberg

Lämna en kommentar